Coronatest bij kinderen: hoe rijm je dat?
1/ Weiger de test.
Dat mag. Volg de richtlijnen van je arts. Hou er rekening mee dat je met je gezin in quarantaine moet.
2/ Bereid je kinderen voor.
Leg hen stap voor stap uit wat ze kunnen verwachten. Dat de dokter er een beetje als een astronaut uitziet en een gek scherm voor haar/zijn gezicht heeft, dat de dokter met een zacht staafje een beetje snot van achter in de neus neemt, dat jij tijdens het onderzoek bij hen zal blijven, dat je samen met hen tot 10 zal tellen, dat je kind op jouw schoot mag als het dat wil β¦
Bij erg jonge kinderen:
Laat hen voelen hoe zacht een wattenstaafje is (misschien denken ze wel dat er een naald gebruikt wordt) en vertel hen dat hun ogen zullen prikken alsof ze net een groot glas spuitwater of limonade hebben gedronken. Als ze zich dat niet (meer) herinneren: drink samen eens een groot glas. Soms tranen je ogen daarvan of moet je niezen. Dat is net hetzelfde bij de coronatest.
Tel samen tot 5-10 bij alledaagse dingen, zoals pipi doen, tandenpoetsen, iets eten en 5-10x kauwen, bij het kleren aandoen β¦ Zo krijgen ze benul van hoe lang 5-10 tellen duurt.
Die voorspelbaarheid is nodig zodat ze weten wat ze kunnen verwachten.
3/ Lieg niet en verbloem niet.
Doe geen negatieve suggesties.
Zeg niet: βHet zal geen pijn doen.β βJe moet niet bang zijn.β βHet is echt niet zo erg.β βSsssjt, het is niets.β
Dat werkt omgekeerd en kan de spanning net vergroten.
(zoals met de truc van de roze olifant. Als iemand tegen jou zegt: βDenk niet aan een roze olifant.β Waar denk je aan? Juist ja.)
Bovendien ontken je zo hun eventuele gevoel van angst voor pijn of voor het onbekende.
4/ Wat kan je wel zeggen of vragen?
βHet kan zijn dat je iets voelt, of dat het lastig is.β
βIk blijf sowieso bij jou.β
βVind je het spannend?β
βHet is misschien spannend omdat je dit nog nooit gedaan hebt. Ik heb dat ook als ik voor het eerst iets moet doen.β
βWil je graag eerst nog iets vragen aan de dokter?β
5/ Zet je eigen zenuwen of angst niet over op je kind.
Heb vertrouwen in je kind haar/zijn bekwaamheid om dapper te zijn en om te gaan met deze uitdaging, ook al ga je bv. niet akkoord met het feit dat er moet getest worden, of ben je zelf bang voor je kind zijn/haar reactie voor de test.
Heb vertrouwen in de arts die de test afneemt. Die zal helpen om je kind gerust te stellen. Doorgaans neemt men bij kinderen meer tijd om de test af te nemen. Zo hoeft je kind zich niet opgejaagd te voelen.
6/ Forceer je kind niet.
Kijk naar je kind. Schat in wat zijn/haar draagkracht is. Forceer het niet. Vriendelijk aanmoedigen kan uiteraard wel. Als je merkt dat je kind in paniek raakt, stop dan onmiddellijk en doe er alles aan om het kind weer een veilig gevoel te bezorgen.
Met dit filmpje van het NOS jeugdjournaal kan je je kind laten zien wat er gebeurt met het wattenstaafje nadat de test is afgenomen.
De route van je coronatest: van wattenstaafje tot laboratorium
Adinda β 23/03/2021